Skrivet av: toktassarna | 02 december 2011

vision om agilityns framtid

Den här texten lades idag ut på Agilitylistan, men eftersom inte hela världen har agilitylistan lägger jag även ut den här så den finns helt öppet. Jag kan svara på frågor om någon har några, men jag kommer inte att diskutera mera eftersom detta bara är information om vad vi lämnat in till SBK och själva skrivelsen är inte offentlig ännu.

 

Idag (2 dec)  har vi i den grupp som jobbat med revideringen av agilityreglerna – ARG – lämnat in en formell skrivelse till SBKs förbundsstyrelse. I den finns ett önskemål om att SBK släpper huvudmannaskapet till ett specialförbund i agility.

Av respekt för den gängse ordningen vill vi inte offentliggöra skrivelsen än. FS-ledamöterna, som får sig skrivelsen tillsänd mot slutet av januari för behandling på möte i början av februari, bör få läsa skrivelsen först innan någon diskussion om den påbörjas. Däremot tycker vi att det är viktigt att agilityaktiva känner till vårt initiativ.

Under de diskussioner vi haft i vår grupp har vi uppdagat en rad problem med SBK som huvudman för agility; dels problem under regelrevideringsprocessen, dels i andra avseenden. Den lösning vi ser som den bästa är skapandet av ett specialförbund för agility som övertar huvudmannaskapet för sporten inom SKK-organisationen. Bakgrunden till den slutsatsen och visionen om ett specialförbund beskrivs i skrivelsen.

I korthet är vår vision att agilityförbundet blir ett specialförbund inom SKK där agilityaktiva lokalklubbar kan bli anslutna via avtal. Det gäller såväl SBK-klubbar som lokala kennelklubbar och lokala SHU-klubbar. Vi menar också att lokala agilityklubbar ska kunna nybildas där intresse finns, vilka kan ansluta sig till det centrala agilityförbundet. På det sättet kan agilityaktiva starta föreningar och ägna sig åt sitt särintresse utan att behöva anpassa sig till annan verksamhet eller försvara sitt agilityintresse gentemot representanter för andra intressen.

Detta innebär också att fungerande agilityverksamhet på lokala brukshundklubbar utan förändring kan fortsätta efter ett huvudmannabyte. Däremot behöver inte SBK-klubbar utan större intresse för agility inte heller ha agility på dagordningen; agilityaktiva på orten kan istället skapa en egen förening för just sin hobby. Möjligheterna till samverkan är också tydliga att se. Man kan exempelvis lätt tänka sig att en lokal agilityklubb hyr in sig i den lokala SBK-klubbens anläggning, och kan ha sin verksamhet sida vid sida med SBK-verksamheten.

Skrivelsen presenterar även flera andra lösningar för problem som finns inom agility idag. Målsättningen är att ett svenskt agilityförbund ska kunna skapa lösningar på alla nivåer – från bredd och lokal nivå till elit och internationell nivå. Det mest tydliga i målsättningen är en förbättrad demokrati och ökad närhet mellan utövande och beslut. Agilityfrågor kommer att behandlas av agilityaktiva, och agilityaktiva oavsett klubbtillhörighet inom SKK får möjlighet att påverka sportens framtid. Tanken är att alla klubbar anslutna till agilityförbundet ska kunna lämna förslag till förändringar, och vara representerade då de viktigaste besluten fattas.

Det finns inom SKK en tydlig ambition att tillvarata de nya hundsporternas intresse. En tidigare version av skrivelsen (som i princip är densamma som den som nu är inlämnad till SBK) har redan blivit behandlad av SKKs centralstyrelse. SKK har uttalat sig positivt kring förslaget, vars målsättning går hand i hand med utvecklingen inom freestyle. Där skapas just nu ett specialförbund, och syftet är att det förbundet ska överta huvudmannaskapet för freestyle 2014.

Trots att vi vill invänta FS-beslutet innan vi diskuterar vidare ser vi gärna en allmän debatt om framtiden för svensk agility, och uppmanar alla agilityaktiva att tänka till kring hur just du vill att agilityn ska vara organiserad. Vi tror att ett agilityförbund på det sätt vi skissat på ger möjlighet att ha kvar det som är bra med agility idag och förbättra det som inte fungerar lika bra. Vad tror du? Får vi önska sker dessa diskussioner i god anda med respekt för varandra och för varandras olika åsikter. Ställ gärna dig själv frågan vad du vill göra för sporten, och i vilken form du skulle vilja verka. För en sak är klar – om visionen om ett svenskt agilityförbund blir verklig kommer alla krafter att behövas för att ro detta jätteprojekt i hamn!

Kenth för fd ARG, dvs Kenth Svartberg, Eva Karlsson, Åsa Wrede, Håkan Ericson & Ola Bergh


Svar

  1. Jag tycker det låter som precis rätt sak att göra, att agility ska få sköta sig själv eftersom det praktiskt oftast varit så i de klubbar jag varit med i.

    Jag tycker det är självklart att de som utövar sporten också ska vara de som tar beslut kring den, inte någon som utövar en hel annan aktivitet.

    Jättebra!

  2. Tack Åsa!!

  3. Helt underbart perfekt o som en bal på slottet ;o)

    Precis så ska det vara. Då kan vi äntligen få en ”egen plats” och inte hamna mellan stolar eller på undantag. TACK kära ARG! ❤

  4. Vad bra!

  5. Jättebra!
    Tack, Eva, Håkan, Kenth, Ola och Åsa, för att ni lägger ner allt detta arbete för agilityn och oss.

  6. Superbra. Känns helt rätt, men skulle inte agility, freestyle och rallylydnad kunna slå sina påsar ihop och bilda ett gemensamt specialförbund? Det känns som en bra kombo.

    Eva

  7. Eva: ja, det är såklart en möjlighet. Men risken finns väl att vi IGEN då hamnar i att folk som inte är insatta i agilityn har makt att bestämma över regler och annat, samt att man själv, som endast intresserad av agility, måste sätta sig in i andra sporter som man inte håller på med själv. Personligen är jag för ett Agilityförbund, inte ett Hundsportsförbund.

  8. Behöver en förklaring, kanske är lite dum. Idag kan man ju till exempel bilda en SKK lokalklubb om man vill, och bygga upp en agilityverksamhet där, utan att blanda in SBK. Man kan tävla för sin rasklubb om man vill. Man behöver inte blanda in SBK, om man inte vill. Det är väl SKK som är huvudman? Eller är det jag som inte fattar? Varför ett agilityförbund? Förklara för mig tröga, gamla dam.
    Idén här ovan om freestyle och rallylydnad är intressant. har förstått att man inom SBK tycker att rallylydnad inte är så märkvärdig. Blir lika styvmoderligt behandlad som agility.

  9. Hej!

    Jag ska försöka svara på dina frågor om agilityn. Nej, det är SBK som är huvudman för agilityn. Det gör att om du tränar o tävlar för en KK eller HU så har din klubb ingen som helst makt över agilityn. Ni har inga representanter på SBKs kongress, och det är kongressen som bestämmer tex regler. Ni har inga representanter i Centrala Agilitygruppen, som bestämmer tex SM-regler. Nu är agilityn oftast schysst och frågar ändå KK och HU och låter dem lämna in förslag. Men det finns ingen på ”bestämmarnivå”. Dessutom är det faktiskt så att om du inte är medlem i en SBK-klubb så går inte dina pengar till såna saker som Agility-SM, landslagsuttagning osv, eftersom det är sådant som betalas av SBK.


Lämna en kommentar

Kategorier