Skrivet av: toktassarna | 14 augusti 2019

Startträning

Planen är väl att blogga lite om sommaren åtminstone, jag hann ju både tävla en gång och gå kurs faktiskt, men nu måste jag bara uppdatera hur startträningen går. Jag beslöt mig efter att ha lyssnat på Agilitypodden att faktiskt lära Minka starter. Hon är ju trots allt en väldigt svartvit hund, men självbehärskning har aldrig varit hennes grej. Alls. När hon var liten fick vi lixom träna på att INTE kasta sig mot burgallret bara för att jag öppnade bakluckan. I jämförelse med Kaia då som länge länge åkte utan bur där bak och aldrig hoppade ut även om luckan var öppen.

Våra starter har varit förskräckliga. Hon rusar runt runt medan vi går in, ofta runt mig. Sen puttar jag henne på bröstet lätt så lägger hon sig ner, men hon ligger inte kvar. Jag har kört på ”smyga” från henne och låtsas göra omvänt lockande, men hon drar när hon själv vill, absolut, inget väntande på startsignal.

Så, börja om. Med hjälp av husse som vill att de ska sitta innan de får mat (de sätter sig automatiskt för honom nu, jag måste säga till) så har vi jobbat på Minkens sittande. Hon har ju alltid haft ligg som förstaval av rörelse, oftast lägger hon sig även om man säger sitt. Men nu börjar det bli ett säkrare sitt. Hon har fått sitta på olika ställen där hon velat ha något, tex vid badet, ibland vid hissdörren när hon vill in. Vid maten. Innan jag släpper dem lösa på promenad. På det sättet har vi tränat utan att träna vid just agilityn.

Det har gett effekt, absolut. På kursen i början av augusti var första gången jag testade det i agilitysammanhang och även om hon ville lägga sig så kunde jag få henne att sitta och faktiskt inte tjuvstarta. Där var det mer jag som tjuvstartade henne, för att hon satt… Ytterligare en fälla att gå i, enligt podden!

Idag åkte jag och tränade med Assie och körde på det enda jag vet som Minka verkligen förstår. Om hon tjuvade fick hon sitta fast i koppel vid staketet medan Kaia fick köra. Det är det hårdaste straff hon vet tror jag. Hon tjuvade en gång. EN. Sen satt hon som ett ljus. Jag försökte gå lugnt och ”jordat”, inte vända mig om, inte tro att hon var på väg, bara lämna och gå. Och det fungerade.

Nu tror jag kanske inte att fem års tjuvande helt är borta av dessa få träningspass, men vi har iaf kommit en bit, vi har en plan. Sitter hon får hon alltid starta, sitter hon inte är det inte hennes tur längre. Jag tänker att vi kan få till åtminstone tre träningspass till innan vi ska tävla nästa gång i början av september (som ser ut att bli årets sista tävling). På tävlingen gäller samma sak, sitt och du får springa, tjuva och vi går ut. Eller… Iaf går tillbaka och sätter om… Det är ju det där, när man åkt långt vill man verkligen springa loppen!

När Kaia tränar (för hon fick iaf köra litegrann, inte bara som Minkstraff) så får Minka leta godis i gräset. Det fungerar faktiskt, hon kommer inte och stör då. För ligga ner medan Kaia kör, det går inte särskilt länge. Det som Kaia är så himla bra på 🙂 De är verkligen olika, de här två lurvbollarna!


Responses

  1. Det är många moment som ska sitta i agilityn, minsann. Bra jobbat!
    PS. Jag har gått in och kollat flera gånger under sommaren och konstaterat att du haft paus. Välkommen åter. Jo, och dessutom har jag visat klippningen på dina hundar för typ alla jag träffat i sommar, för nu har jag beslutat klippa ner Lystra. Och jag hade ju bestämt att jag skulle imitera dig i så fall. Nu är det gjort och hon blev söt, tycker vi alla. DS


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: