Skrivet av: toktassarna | 18 februari 2019

ord ord och åter ord

Jag tror Minka är en hund som kan lära sig ord. Och dessutom kunna höger och vänster, sitt eget höger och vänster, inte utifrån var jag är. Hon är ju mer fyrkantig i tänket än vad Kaia är som gör mer i relation till var jag är.

I helgen ordnade jag kurs för Dorota här i stan, hon har ett koncept med svängkurs och jag var nyfiken. På förmiddagen gick jag själv tillsammans med två andra finlandsfärjor till hundar. Vi fick en massa teori och strukturerad träningsplan och sen fick vi öva lite smått. Jag tror ju Minka kan runda pinnar. Det kan hon inte, men hon kan leka tittut bakom dem. Så vi får jobba lite mer på det 🙂 Svänga ut ur tunnel kunde hon däremot och när det gäller såna svängar kommer jag använda de ord vi använder när vi springer. Lelele är vänster (left) och rajraj är höger (right?).

Höger och vänster  är ganska dåliga ord för att ropa. Jag har ju använt back, och på Kaia fungerar det jättefint, samla dig, hoppa kort och vänd mot mig. Har aldrig riktigt känt nån nytta med att flicka henne faktiskt. Men med Minka vet jag att jag efter nån tävling skrev att det känns som att hon har valt håll på back och alltid vänder åt samma håll.

Nackdelen med back (ordet alltså) är att det inte säger MIG något om riktningen. JAG kommer alltså inte att komma ihåg om jag har döpt höger eller vänster till just back. Så halva natten har jag funderat på ett bättre ordpar. Och jag tror det får bli iss för vänster från spanska izquierda och cha för höger för derecha. Det är ju två väldigt olika ordljud från varandra. Och jag får väl säga mer chacha så det inte blir likt jajaja som är slalom.

Nu ska vi snurra runt bordsbenen och så småningom sätta ord på snurrarna.

Minka var förresten lite dålig i magen i morse pga mycket godis igår. Men inte så att hon behövt gå ut inatt och nu på eftermiddagen var hon helt okej (om än elefantmängd) igen. Fattar inte att jag bet fast vid det gamla fodret så länge. Men så blir det när man har en hund som kliar sig och de lovar att hundarna inte kommer klia sig så länge de äter det fodret (det gjorde de ju inte heller faktiskt).


Responses

  1. Jag minns att jag försökte med ord men kom aldrig ihåg dem i skarpt läge. Den svagaste länken var helt klart jag 🙈
    Vad ger du för foder? Är i foderbytartankar, igen..


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: