Skrivet av: toktassarna | 03 juli 2018

SM 2018 i Sundsvall

På 6 år har jag hunnit döma SM, vara general för SM och vara överdomare på SM. Och kvalat en hund till SM i lag men inte kunnat tävla pga bröllop. Börjar bli dags att ha kvalat individuellt med kanske? Lovis tävlade ju iofs individuellt, när kan det ha varit senast? 2009 kanske? Okej, på tio år har jag gjort typ allt på SM 🙂

I år var det alltså överdomaruppdrag. Fast jag skulle vilja kalla det assisterande domare istället. För som överdomare ska man inte gå in och lägga sig i bedömning, bara vara rådgivande för den dömande domaren. Kanske extra viktigt när man har utländska domare som inte alltid är stensäkra på våra svenska regler, de skiljer sig inte mycket från de internationella, men litegrann. Ett par situationer kunde jag stötta i men jag vet även en situation där jag såg en sak, dömande domare en annan, och jag valde att inte stå på mig eftersom det inte hade någon påverkan på toppen i klassen. Men visst, någon kom väl elva istället för tia pga det.

Det var iaf härligt att vara på SM igen. Har inte varit sedan vi hade det hemma i stan faktiskt. SAgiK Mitt gjorde ett bra jobb med sina förutsättningar. Men samma storlek på två banor samtidigt kanske inte kommer vara en idé till nästa år? Det blev lite körigt och vi fick låta ena banan stå still rätt länge ibland för att det inte skulle krocka och det drog över på tiden rätt rejält. Middag åt vi vid 21 och på hotellet var vi inte förrän efter 22 någon av kvällarna. Tur att det är ljust länge så långt norrut!

Hade mycket trevligt med mina domarkollegor, särskilt Sandra och Bonnik som bodde på samma hotell. Alltid trevligt att skaffa kontakter utomlands 🙂

Loppen då? Jodå, många vackra lopp! Tyvärr missar man ju en del när man sitter i ett torn med ryggen åt ena banan, men jag har nog ändå sett alla hundar. Medium är ett getingbo, large innehåller många häftiga hundar, Katja, Xpexa, Zuki, Sookie tex. XL kan vara så fantastiskt vackert att titta på, Jenny och Lilli är fortfarande outstanding. Unga tjejer dominerar i small. Och XS tar sig, i år var det väl typ tre gånger så många starter som förra året? Lagfinalerna var superspännande och händelserika.

Hade gärna velat se mer av Sundsvall. Men det fanns det inte tid för. Vägen mellan hotellet och arenan är det enda jag sett. Väldigt bra att åka med Paul+pappa iaf, trots att ACn i bilen inte fungerade. Och mina hundar hade det fint hemma hos Pauls mamma så länge.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: