Skrivet av: toktassarna | 16 mars 2014

tack för alla tips!

Efter en helg med googlande och läsande av miljoner tips samt ett samtal med Eva som har god erfarenhet av kvalsterhundar känner jag att jag kanske börjar ha ett litet hum om hur livet kommer att fortsätta. För det kommer det ju såklart att göra. Att få dispens för allergimedicin ska inte vara några problem alls så tävlandet kommer fortsätta. Jag hade ändå inte planerat in några tävlingar typ alls de närmaste månaderna eftersom vi hämta valp om några veckor och jag redan är borta tillräckligt pga domaruppdrag. Till juni lär vi ha hunnit få dispensen och stabiliserat eller helt fasat ut kortisonet.

Foder är fortfarande det jag funderar mest över. Är det värt att sätta över henne på färskfoder? Hon har ju blivit så himla dålig i magen när hon fått smaka, men kanske måste hon få lite tid att vänja sig. Men då kommer man ju till de här problemen med vad man ska ge tex den där veckan när vi är ute och seglar? Skulle hon klara torrfoder då? Har iaf fått tipset att direkt hälla upp i mindre påsar och försluta dem väl (kan det fungera med lådor med?) så att man inte behöver öppna säcken så ofta. Just nu har jag fodret upphällt i plastbackar och det är tydligen inte bra alls. Synd, för det är himla praktiskt. Frysa torrfodret verkar hjälpa vissa, men rent vetenskapligt så hjälper det inte även om kvalstrena kanske fryser ihjäl för de innehåller fortfarande allergen.

Kvalsterhundar har tydligen två perioder på året när de har det som värst, när det är mycket fukt ute. Typ oktober-november. Och nu, när snön smälter undan och det är mycket blött ute. Och det kan ju stämma med att jag tycker att det eskalerat ordentligt de senaste veckorna. Sen kommer ju pollen på för Kaia med nu….

När det gäller sängar och bäddar så har vi tagit ut de mjuka kuddarna som Kaia gärna legat på och köpt en typ tempurmadrass som jag ska klippa till lagom stora bäddar och klä in med väv. Kvalster gillar tydligen inte tempur. Hur vi ska få Kaia att ligga på dem är däremot en svår fråga, igår lade hon sig snällt på golvet. Bredvid bian… Men i bilen blir det jättebra med ny bädd, får bara fundera på hur vi gör på vintern då materialet i bäddarna blir typ betong när det fryser 🙂

Kaia kommer nog att få bada och duscha ännu lite oftare, nu badas hon i princip bara när hon ska klippas, vilket ju iaf är nån gång i månaden. Har vi tränat i ridhus ska hon alltid badas. Jag använder galltvål, men andra tips jag fått är något klorhexidinschampoo om hon har det riktigt besvärligt, annars aloe vera. Milt ska det iaf vara. Och att låta pälsen vara 2-3 cm lång kan åxå hjälpa, så kvalstren inte kommer direkt på huden.

När vi väl börjar med hyposensibiliseringen och ska ta sprutor hemma kommer jag lära in en procedur och ett ord för detta, så att hon inte ska behöva undra varje gång jag öppnar kylskåpet. Tycker hon verkar ha rätt bra koll på örontvättproceduren så det blir nog inte så svårt att lära henne när man ska och när man inte ska få en spruta.

Vara utomhus är bra för kvalsterhundar och idag har vi varit ute mest hela dagen, först agilityträning med Assie och Kaos och sedan milspåret med husse och Signe, varpå vi grillade korv innan vi kom hem. Nästan sex timmar utomhus idag! Just nu ligger hon bredvid mig i soffan. Nej, jag kommer inte neka henne att vara varken här eller i sängen ibland. Jag är nästan säker på att hon skulle kunna tycka det var värt det, om hon hade förstått…

Image

Nu ska jag googla röd cederolja…


Svar

 1. Nej vad trist med allergi 😦

  Ang. färskfoder så vet jag att det finns ett som har frystorkad variant. Det köpte jag till Thyra när vi var iväg. Kan det varit Nordic kanske… Kolla deras hemsida och se om det kan vara något.

 2. Blä för allergi, men med tanke på hur noggrann du är så kommer ni hitta en bra balans i vardagen, det tror jag inget annat om 🙂 Skinkost är toppen hälsar Bat, går dessutom att kasta och apportera tillbaka 😉 fem stjärntassar av fem möjliga. KRAM på er!

 3. Troll vet skillnaden på om jag tar ut hans tandborste eller mitt te ur ett skåp så Kaia lär sig säkert snabbt hur du låter när det är sprutdags 🙂

  Jag har också hört om frystorkat, funderar på det till Monster under längre tävlingar. Jag tror iofs att det är Bravo, inte Nordic, men jag blir glad om jag har fel 🙂

 4. Jag blir på något konstigt sätt positiv mitt i allt det tråkiga med allergin, visst sjutton kommer ni klara det här hur bra som helst!

  Ziwipeak är också ett alternativ när det inte finns kyl/frys. Dyrt förstås, men behöver man packa lätt vid tex fjällvandring eller om det bara handlar om en vecka på ett år så känns det inte så farligt tycker jag. Över en helg så håller sig färskfoder i en vanlig kylväska med kylklampar, om det är riktigt varmt kanske man kan linda in i tidningspapper. Du kanske kan fortsätta att ge torrfoder som godis så kanske byten fram och tillbaka blir mindre plötsligt? Blir kanske mindre allergener än om hon skulle få det varje dag som mat. Vid ev byte till färskfoder kan du kanske testa med tillskott som gör magen lite surare (om det nu är pga pH som gjort att hon blivit dålig när hon smakat färskfoder).

 5. Frågan är väl om Ziwi Peak är kvalsterfritt? Jag tänker mer typ Naturdiet?

 6. Nu vet ju inte jag vilka färskfoder du har testat, men själv fick jag pröva flera olika märken och köttslag innan jag hittade det rätta för min ena hund som har känslig mage. Lamm t.ex är ofta lättare för många hundar att tåla medan oxkött och fläskkött verkar vara lite svårare. Alla tål heller inte potatisfiber eller andra råvaror som tillsätts i en del färskfoder. Kanske skulle det funka om du ger lite utav olika köttslag, rent från ”vanliga” köttdisken, och ett i taget så finns det kanske något som Kaia mår bra av. Det går ju att tillsätta vitaminer och mineraler själv till köttet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: