Skrivet av: toktassarna | 27 oktober 2013

BPHad fågel

Med en träningskompis som är nån slags forskningsassistent på BPH så blir man ju såklart intresserad av att gå ett med sin hund, Linnea o jag tittade tidigare i höstas på att anmäla till Mjölby men fick ingen plats. Men så ringde de i veckan och hade fått två återbud och vips så var vi med. Av en slump pratade jag med Anette (uppfödaren till Kaia) och av en ännu större slump så var hon och Anders lediga och ville gärna se det hela. Så vi träffades igår i Mjölby för att beskriva Kaia och Norrie. På vägen dit svängde vi in en kort stund på Sharpman och på nåt sätt kom jag ut därifrån med en röd jacka och ett par röda Haglöfsskor, 70% rabatt var svårt att motstå och mina promenadskor som jag har är lite för små. Och röda jackor kan man inte få för många av…

Jag gör så att jag lägger upp filmen och så kommenterar jag varje moment för sig. Sammanfattat kan man säga att jag visst kände igen min hund men att hon var lite modigare än vad jag hade trott. Trygg och snäll är hon, min finaste finaste fågel, henne kan Chappers vara stolta över att ha fött upp! (att Anette dessutom tyckte hon var riktigt snygg i sin klippning är ju en bonus)

1. Hälsning och hantering: Kaia var som jag trodde, inte speciellt intresserad av gruppen (hon tittar bara till på dem en gång) men absolut inte rädd för dem heller. Vaddå, människor som står still, dem bryr man sig inte om! Inte heller testledaren (okänd, man) som kommer fram bryr hon sig om förrän han säger hennes namn, då kan hon nog hälsa. Något tveksam när han traskade iväg med henne i koppel, men sen upptäckte hon hans korvficka o därefter var det inga problem att följa med. Älskar lite hur lydig hon är som bara vänder o följer med honom igen när han säger hennes namn o vänder för att gå från mig igen. Under hanteringen tittar hon på mig och slickar sig lite runt munnen men accepterar det fullt ut med avslappnad svans. Siffrorna hamnade på en tvåa för glad i människor och en trea på trygghet (där 4 är max och 0 inte alls)

2. Föremålslek: Jag hade kaninskinnskampen som är fyllt med godis, tvekade länge om vad jag skulle välja för leksak Den här fungerade, men hon tog inte med sig den tillbaka när jag kallade på henne. Hon var inte jätteintresserad av att leka med ett spengummi med en främmande person men hon engagerade sig litegrann iaf. Känns som att det är exakt så hon är, det hon lekte är det jag lärt henne att göra. Trea på energin och tvåa på själva leklusten. Var lite förvånad över att testledaren gick ut och hämtade hennes leksak när hon stod vid den, men han läste ju henne helt korrekt, hon har aldrig vaktat leksaker (eller för all del mat)

3. Matintresse: Man kan tydligen vara mer matgalen än Kaia för hon fick ”bara” en trea 🙂 Hon försökte tiden ut med några enstaka nosningar mot skogen och hon använde både tassar och mun. Några gånger bad hon mig om hjälp men jag hade faktiskt väntat mig att hon skulle göra det mer, så är hon ju om jag slänger ut godis i gräset tex, hon ber mig gärna om godbitar från handen istället för att orka leta efter dem. Att testledaren fick komma fram o hjälpa mig att öppna burken brydde hon sig inte om alls.

4. På gubben som flyger upp var hon supermodig! Trea på nyfikenhet, etta på ilska, trea på trygghet. Mycket mindre flykt än vad jag hade förväntat mig och att hon så snabbt går fram själv utan stöd från mig var jag faktiskt imponerad av. Jag har ju tomteskräcken från första viltspårsprovet i minnet men det har tydligen hon glömt bort själv 🙂 På avreaktionspromenaderna brydde hon sig inte alls.

5. På skramlet fick hon trea på både nyfikenhet och trygghet, vaddå ljud lixom? Klart man hoppar till, men farligt är det ju inte!

6. Närmande personen reagerade hon knappt på förrän den var rätt nära. Hon tittade bara till lite då och då. Men när den var nära undrade hon nog om jag inte skulle göra nåt åt saken, var hon tvungen att sköta det själv? Etta på både glad i människor och på ilskan, fortfarande trea på tryggheten. Att hon kommer o lägger sig framför mig är definitivt ett inlärt ”tiggbeteende”, och hon ber om hjälp. Även här är hon väldigt lydig och reagerar fint på sitt namn även om det är sagt av en okänd person som hon nyss varit lite arg på.

7. Underlag. Inget konstigt för en agilityhund direkt. Hon försökte iofs välja bort och gå utanför när hon fick lite längre koppel, men hey, det är väl inte konstigt. Varför välja det svåra stället att gå om det finns lättare? Hon följer dock utan några som helst problem. Såklart fyra på tryggheten.

8. Skott. Som vallhundsägare är man väl alltid lite nervös för skott och särskilt efter att ändå ha belastat hunden med händelser innan. Många BC-ägare avstår ju skottet på MHt. Kaia har dock aldrig reagerat på skott, senast hon hörde skott nära var ju under viltspårsprovet och då hoppade hon iofs till men fortsatte direkt spåra när jag släppte på henne. Så jag var nog inte jättenervös. Det är dessutom rätt stor skillnad på ett gevärsskott 10 meter bort och ett pistolskott 50 meter bort. Det där piffandet bekom henne inte, första skottet tittade hon till men stannade inte ens upp, andra skottet (när vi stod stilla) fortsatte hon nosa först men tittade sen. Fyra på trygghet där med. Man kan dock aldrig vara nog försiktig med skott och jag kommer självklart fortsätta få henne att se skott som något positivt, stoppa godis i munnen på henne när det skjuts om jag har möjlighet och inte utsätta henne för varken skott eller fyrverkerier i onödan.

Sammanfattningen blev en 1 på ljudlighet och en trea på positiv attityd. Ska bli spännande att se hela resultatet med alla siffrorna. Och att få hjälp att tolka dem 🙂

Jag gjorde ju MH med Signe för jättemånga år sen och ska man jämföra så tycker jag att MHt är mer allvarligt, BPH mäter mer saker som man faktiskt råkar ut för. Jag tror inte jag kommer göra MH med Kaia, men jag är glad över att ha fått möjligheten att göra BPH. Och visst är hon fin, min pippifågel…

 


Svar

 1. Det var så skoj att träffa er igår.
  Kaia var så fin i sin frilla men lite mer skägg hade ju inte gjort något 😉 :-).
  Det var en fröjd att se Kaia på planen, är så stolta över er bägge Åsa du har gjort ett kanon jobb med Kaia.
  En trygg hund i situation på banan, stort lycka till med alla era bravader i framtiden, vi håller alla tummar och tassar för er.
  En mycket stolt Uppfödare till Pippifågeln 🙂
  Annette

 2. Nu blev jag inspirerad att ta tag i det här. Har anmält Jumper till Aneby nu. Hoppas vi kommer med. 🙂

 3. Åh så spännande! Sigge ska göra BPH i Aneby i november och det ska bli superkul!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: