Skrivet av: toktassarna | 03 maj 2012

viltspårskurs utan träning

Igår kom vi, över ett dygn försenade, hem från New York. Samlade ihop hundarna som har haft det super hos sina respektive hundvakter och det tog väl ungefär 2 minuters hälsande innan min hand blödde när vi hämtade Kaia 😉 Hon var GLAAAAD 😀 De små vart åxå glada, det är nog faktiskt Signe som blir allra gladast när man hämtar henne, Lovis skäller ut en men kryper sen upp i knät och vägrar gå ner. Kaia studsar mest…

Idag var det dags för sista gången på viltspårskursen. Vi lade ca 600 meter långa spår åt varandra. Ja, iaf vårt spår var så långt, de andra har nog lite svårt att uppskatta längden på sina spår. Vi använder appen Maverick till Android och den gör ju att vi både kan mäta längd och sen veta rätt bra hur vi gått när vi lagt spåret. Precis som förra gången fick ridgebacken vårt ganska fysiskt utmanande spår och den var riktigt duktig. Kaia fick sen gå ett spår i skogsterräng och hon gjorde det bra, men var lite het i början och drog lite snett och hamnade sen att bakspåra ett par meter. Får vara lite ”trögare” i starten så hon verkligen fäster på spåret. Spårläggaren gick lite vilse och stoppade mig en gång men när jag höll emot i linan kändes Kaia väldigt säker på att hon var rätt och visst var hon det. Duktig flicka! Hennes tempo är mycket behagligt fortfarande även om hon var lite hetare i starten. Men hon kan söka lite med huvudet högt ibland och då går det lite fortare än när hon spårar med nosen i backen.

För första gången fick Kaia omdömet ”ekonomisk med energin” 🙂 Hon hoppar inte över stockar utan hukar sig under dem om de inte är för låga. Nåt hon antagligen inte hade gjort om hon rusat fram lös, som hon brukar. Hon är inte direkt den som hushåller med energin i vanliga fall 🙂

Jag hängde inte med ut i sista hundens spår utan tog med mig de små och gick upp till en hage där det låg ett spår. Kom fram till varför det är så mycket lättare att spåra med Lovis, hon jagar lixom inte. Hon är inte intresserad av vilt utan bara av spåret, skulle säkert vara duktig på personspår åxå. De andra hundarna flängde runt och mer letade, Lovis spårade. Men både Kaia och Signe jagar, söker vilt med blick och nos och kan sticka iväg en bit om de hittar något intressant.

Vi hade ju för en gångs skull inte gjort läxan, jag tror att Kaia har spårat nåt personspår hos Nathalie, men nåt viltspår har hon inte gått sen förra veckans kurs. Får skärpa oss med läxorna nu 🙂 Hon är ju duktig ju, värt att spåra vidare med!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: