Skrivet av: toktassarna | 12 november 2011

leksaker framme eller inte?

Jag har funderat lite runt Kaias leksaksintresse. Det är inte jättehögt, det är det inte. Det jag funderar på är om det blir högre eller lägre av att jag har leksaker framme hemma.

Jag har alltid haft leksaker framme hemma. Lovis har inte ens några såna där speciella saker som vi bara använder vid träning (jo pälsmöss, dem slaktar hon lite väl fort om hon får ha dem). Hon är fullständigt galen i sina leksaker på träning, men här hemma tar hon dem bara om hon har lust. Jag förstår ju att jag inte skulle kunna ha dem framme om hon var helt besatt här hemma, men hon kan hantera det lixom.

Kaia leker åxå med leksaker här hemma. Hon kommer inte riktigt till mig på samma sätt o ber om lek, men har inget emot att jag leker med henne om jag vill vara med. Både kamplekar och leta-lekar går bra, och när jag väl involverat mig i leken leker hon gärna med mig, dvs släpper jag så kommer hon o vill fortsätta.

Men skulle hon leka mer om hon inte fick ha leksaker alls? Hon däremot har några leksaker som hon inte får ha till vardags, några fårskinnskampar som är bara för träning. Men när vi tränat inne har vi använt nåt ur lådan, o jag märker inte stor skillnad på intensiteten ändå.

Nej, för mig känns det bäst att hundarna får ha leksaker här hemma, o att jag ibland leker med dem o att de ibland leker själva. Jag tror inte det påverkar leken under träning, eller gör det?

Här är Kaia med en av de fårskinnskampar som hon faktiskt får ha framme jämt o som hon här har hämtat ur lådan o leker tillsammans med mig.


Svar

 1. Jag har snarare en känsla av att det är bra för lek- och föremålsintresset att de har leksaker framme, men har ingen vetenskaplig undersökning att luta mig på 🙂 Det känns lättare att leka med hundarna om det ändå ligger prylar framme, och det är ju bra för tillsammans-leken så att säga.

 2. Här hemma har hundarna en ”leklåda” med både leksaker och tuggben och sånt, men superduperleksakerna förvarar jag i träningsväskan och tar bara fram vid träning. Vet inte om det spelar någon roll egentligen, kanske är det hittepå, men jag inbillar mig att suget efter favvisleksakerna blir större om de inte får leka med dem jämt.

 3. Vi har inga ”tränings” eller ”tävlings” leksaker framme. Jag tycker leksaken då tappar i värde. Mina hundar skulle ju kampa loss med en toarulle, men de skiljer ju på leksak o leksak ändå. Men om hon inte skiljer på en frisbee från rusta och en superduper fårskinnskampis så kanske det inte spelar roll? Men det tror jag att hon gör.. Eller?

 4. Jag tycker du ska testa ett par veckor och se.

  I min värld så blir inte en varelse lika motiverad att jobba för något om det finns gratis att tillgå närsomhelst. Skulle du gilla godis om det låg godispåsar överallt? Skulle du gå till jobbet om det stod säckar med pengar hemma du kunde betala räkningarna med?

  Nej bygg värde i leksakerna, du äger dem och kontrollerar dem. Hunden ska inte kunna roa sig och leka med dem på egen tass. Varför kämpa för ngt som man ändå får utan att göra ngt.

  Jag tror absolut att hundar ska få leka mycket. Men inte själva utan med dig! Du står för det skojiga.

  Speciellt viktigt blir detta med hundar som har lite mindre motivation att leka.

  Testa och berätta om du upplever ngn skillnad?

 5. Vi har inga leksaker framme, vilket iofs beror på att staffarna slaktar allt på minsta möjliga tid, men i grunden tror jag faktiskt det är bra. Faile hade inte speciellt stort intresse för leksaker när hon var liten och kampade uruselt, men nu älskar hon det. Vilket jag tror beror på att hon endast har leksaker när jag ger henne och det alltid är träning eller lek med mig involverat med leksakerna. Jag har lagt massor med tid på att bygga upp värdet i leksaker och värdet i att leka med mig, för mig känns det som att lite av värdet skulle försvinna om hon fick fri tillgång, ens till några saker.

 6. Jag hade leksaker framme innan Nanny kom till oss. Nu är det en praktisk grej att det inte finns leksaker överallt, leksakerna går en snabb död till mötes om de ligger framme. För Ruhs del tror jag det gör varken till eller ifrån, men visst kan jag sakna att han fick möjlighet att röja loss med en leksak själv.

 7. Jag har alltid haft en leksakslåda framme. Men den håller på att försvinna för Myra slaktar verkligen allt , så
  det blir mer o mer tuggben som ligger framme o tränningssaker i väskan

 8. Jag har inga leksaker framme. Bara tuggben om Vimse inte ätit upp dem kvällen innan och för att han inte ska ta Villes leksaker och förstöra jämt. Att jag inte har leksaker framme eller inte låter barnen som kommer hit ta fram dem är för att hemma/inne så vilar vi om jag inte säger annat. Det ger hundarna en trygghet då mina är väldigt energiska med mycket motivation. De ska inte behöva gå och vänta på att något ska hända. När leksaken är framme så är det tecken på träning och lek. Då vill jag att hundarna direkt börjar erbjuda beteenden. Jag vill att hundarna ska känna sig harmoniska och trygga inne. Vi gör så mycket på promenaderna eller utflykterna vi gör till klubbar eller vänner osv så hemma/inne är de ofta passiva eller på sin höjd så kelar Vimse med sonen.
  Jag tänker precis som Anna så jag skriver inte allt en gång till 🙂

 9. Dingo brukar ha en leksak framme (som han har hittat själv, annars hade han nog inte haft någon). Han har hälsat på där det finns ”leksakskorgar” och brukar bli mycket fascinerad. Han tar en leksak i taget tills han spritt ut alla leksaker på golvet. 😉
  Vet inte vad som är bäst men jag tror också att det blir lite mer exklusivt om de bara får leka med leksak när vi väljer, men jag brukar överlag inte leka så mycket spontanlekar inomhus.
  Det måste ju kännas rätt för dig, du får prova dig fram!

 10. Jag ska testa ta bort leksakerna en vecka o se om det blir nån skillnad. Skada lär det väl iaf inte göra.

  Vi har som sagt även nu träningsleksaker som inte används annat än tillsammans med mig, men hon tränar ”lika gärna” med de saker som hon kan plocka själv.

 11. Mina har inte leksaker hemma, då skulle det bli för rörigt. Leker med leksak gör man liksom inte hemma, det gör man ute och när man tränar! Egentlgien har mina enbart leksak på träning men det är ju då som jag vill ha den där riktiga farten och motivationen! Jag håller med Anna!

  Sen är det ju en praktisk grej också, Lovis som studsar runt med en leksak är ju en sak, Monster + Troll =50 kg hund som studsar runt på 58 kvm.. Not som fun 😀

 12. Mina hundar har leksaker hemma, men inga som vi har på träning.

  Ett tips är att ha en leksak tex på hatthyllan. Ta fram och ”prata” med leksaken några gånger på dagen utan att Kaia får ta den, den är bara din fina leksak. Det kommer förhoppningsvis göra henne nyfiken på vad du har för grej som är så cool som hon inte får ha. Om hon verkligen visar intresse kan hon få kampa en stund, men bara om hon verkligen vill ha den.

  Använde mig av metoden för att Yra skulle få upp intresset för appportbocken och jag tyckte det funkade bra.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: