Skrivet av: toktassarna | 24 oktober 2011

sticka till andra…

Att Kaia har en liten tendens till att sticka till andra hundar har jag känt länge, och hon har ju gjort det ett par gånger under träning men då har jag ursäktat det med att den andra hunden ju verkar göra roliga saker. Idag stack hon dock på promenaden… Vi mötte Ragnar med Moa och Manne, hundar vi känner alltså (även om Meija som ju är bästa vännen inte var med). Jag kopplade Kaia eftersom jag insåg att frestelsen var för stor, vi passerade (på ganska långt håll, det var i skogen) och efter en liten bit släppte jag Kaia igen. Hon nosade lite tillsammans med Signe men sen vände hon o drog efter Moa och Manne 😦 Det var som att hon nosade o kände deras doft o blev då säker på att det var kompisarna. Hörde mer än såg att Ragnar jagade iväg henne och hon kom tillbaks i full fart, men hon vände INTE när jag ropade.

Hur fasen jobbar man på detta? Ingen av mina andra hundar skulle lixom drömma om att springa iväg till en annan hund så jag står helt handfallen här. Inkallningen fungerar alltså på harar, men inte på hundar.

Hon fick fortsätta gå lös efter att hon kommit tillbaka och ett par gånger kikade hon bakåt, men då kunde jag hindra henne.

Sen gick vi hem och filmade targeten istället, men filmen blev så dålig att jag knappt vet om fröken godkänner den. Måste komma på hur jag ska ställa kameran så att man åxå ser golvet o vad hunden gör med sina tassar… Men det var rätt kul att se film faktiskt, man ser ju vad man själv gör, och så blev jag glad av att se hur ivrig Kaia faktiskt är när man tränar.

Jag vet att det ibland låter som om jag är helt förtvivlad över Kaias träning och lek, men så är det inte riktigt. Jag är bara van vid Lovis som är nån slags kvicksilverduracellkanin och Kaia är lite en annan typ, plus att hon är åtta månader och Lovis är åtta år, skiljer lite i rutin där 🙂 Kaia är faktiskt riktigt riktigt duktig på att kampa nu, tar trasan i de flesta situationer. Och att jobba för mat har ju aldrig riktigt varit nåt problem 😀


Svar

  1. Vad tror du om skvallerträning? Att belöna att hon ser andra hundar så att kopplingen möta hundar-godis blir starkare? Eller har du redan jobbat så?

  2. Har du kollat på såna där ”gorillastativ”? De är ju vinklingsbara och smidiga, har dock ingen aning om vad de kostar…

  3. Jag tog hjälp av Anders Svensson när Knutte var som värst, han är ju tyvärr inte exemplarisk, men… Jag fick i alla fall bort problemet att han drar till andra hundar, människor, cyklar, djur… osv på promenad. Det är ”bara” att vara den roligaste personen i hela världen så att hunden väljer att vara med dig. Jag gjorde som Hedvig tipsat, men började med att pipa med pipleksak när han fick syn på en annan hund och så lekte vi jättemycket med den. Han har aldrig varit särskilt godisintresserad men med leken har vi fått bort väldigt mycket olater. Det är kanske old news, men om jag lyckats få Knutte så här långt så är det inga problem med Kaia 😉

  4. Ja, jag vet att precis i början, när lillalilla valpen vill på egna hittepå -då skojar å busar man tillbaka valpen. Men sen… när liten blir ngt större och vi har boat ihop oss… då låter jag ”himlen falla ner” om hunden pyser. Säg så här: Hunden spanar in ngn intressant typ. Jag ”ajabajar” detta, hunden uppmärksammar det, men väljer sen ändå fel och drar. DÅ tillåter jag mig att få spelet. Jag ryter som ett lejon å är fruktansvärt otrevlig på rösten -alltså riktigt riktigt ordentligt. Det ska vara så att hunden (och alla grannar) i princip vänder sig om och undrar ”Vad i heeela…??” Och då, i den sekunden, blir jag redig å go å glad igen;) Typ: ”Ja visst, bra, kom, här var det ju!”

    Lovar, nästa gång räcker det med en liten harkling.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: